Vinkkejä kv-jaksolle ja Portugaliin, kotiinlähtö

Kv-jakso on lähes loppu, ja aika on mennyt nopeasti. On ollut ihana nähdä Portugalilaista meininkiä.
Haluaisin nyt antaa vähän vinkkejä, joista uskon olevan hyötyä Portugaliin lähtiessä, tai yleisesti elämässä kv-jaksolla.






1. Hanki puhelinliittymä, jonka hintaan kuuluu mobiilidatan käyttö EU- ja ETA-maissa. Itselläni on Telian paketti, jossa on kotimaassa rajaton netti, puhelut ja viestit, ja EU- ja ETA-maissa 15Gt mobiilidataa käytettävissä + reilusti puheluita ja tekstiviestejä, hintaa sillä on kuukaudessa noin 30€. Paketteja on myös halvempia, jossa nettiä voi käyttää hieman vähemmän. Itselläni tuo 15Gt raja ei paukkunut edes sillä, että käytin mobiilidataa aktiivisesti karttojen/netflixin/youtuben/spotifyn kanssa usean viikon ajan. Mobiilidatamahdollisuus ulkomailla on erittäin hyvä, jotta voi tarvittaessa käyttää erilaisia karttoja paikantamiseen, jos vaikka eksyt tai pitää löytää lähin ravintola tai ruokakauppa.



2. Portugalilaisissa asunnoissa on _todella_ kylmä (sama pätee luultavasti lähimaitakin). Talot ovat kiveä, eikä lämmitystä ole. +25 asteenkaan sää ei siis tarkoita sitä, että asunnot ovat lämpimiä! Ota mukaan paksu huppari, pitkät housut sekä VILLASUKAT! Vaikka lähtö olisikin kesällä. Monesti ulkona on paljon lämpimämpi, kuin sisällä. Jopa yöllä. Hotellit ovat varmastikkin asia erikseen.


3. Ota sisäkengät! Esimerkiksi flipflopit ja ballerinat ovat hyviä. Tämä siis siksi, että yleensä portugalilaiset pitävät kenkiä sisälläkin, eli lattiat ovat likaiset, mutta sen lisäksi myös hyvin kylmät.


4. Pidä käteistä, monissa paikoissa ei käy kortti syystä tai toisesta. Äläkä ihmettele, jos automaateista tulee kympin seteleitä, ne ovat yleisiä!


5. Portugalilainen kahvilakulttuuri voi olla erikoinen. Monesti tilaukset maksetaan vasta kahvittelun jälkeen, joten voit hyvin istua suoraan alas tehtyäsi tilauksesi. Voit myös maksaa heti, mutta omien kokemusteni perusteella on normi, että maksu tapahtuu jälkeenpäin.


6. Varaudu siihen, että julkiset ovat myöhässä, ja autot menevät tosi lujaa. Myöskin kaistat ja liikenneturvallisuus ylipäänsä ovat hieman hukassa monella. Ole siis varovainen! Portugalissa kenelläkään ei ole kiire, vaikka ylinopeus voisi näinkin kieliä.


7. Valmisruokia ei yksinkertaisesti ole tarjolla kaupoissa. Jos jotain löytyy, on se kallista eikä kovin hyvää! Valmistaudu siis kokkaamaan itse. Myös tuorekset ovat harvassa, esimerkiksi salaattia löytyy vain epämääräisen näköisissä pusseissa.


8. Portugalilaiset ovat iltaihmisiä. Esimerkiksi perheen kanssa käydään ravintolassa kello kymmenen aikaan illalla, ja juhliessa ihmiset menevät baariin vasta keskiyön aikaan, yöklubit taas alkavat täyttyä vasta kolmen aikaan yöllä. Turisti-alueilla tilanne on tietenkin eri, erityisesti sesonkiaikaan.


9. Kodittomia ihmisiä ja kulkukissoja- sekä koiria on aika paljon, jopa turistien suosimissa kohteissa. Älä säikähdä.





Nettisivu- ja sovellus suosituksia:



Google Maps: Ehdoton matkakumppani, olen hyötynyt tästä päivittäin! Piti sitten katsoa mihin ihmeeseen sitä on taas päädytty, löytää ruokakauppa, tai jos oli tarvetta reittiohjeille. Pystyt myös seuraamaan liikkuvaa sijaintiasi, jonka avulla esimerkiksi osasin jäädä oikealla bussipysäkillä pois töihin mennessä ensimmäistä kertaa.

AirBnb: Kattava valikoima hyviä vuokra-asuntoja, luotettava ja selkeä!

Uber: Yleisesti täälläpäin käytetty ja oikeasti hyvä. Edullinen ja turvallinen, osoitteet paikasta A paikkaan B laitetaan suoraan sovellukseen ja maksetaan heti sovelluksessa, jonka jälkeen voit seurata kyydin liikkumista luoksesi kartalta. Sinun ei siis tarvitse osata lausua vaikeita kadun nimiä tai mitään muutakaan.

Www.rome2rio.com : Tätä kautta löytää reitin kaikkialta kaikkialle, jos haet esimerkiksi kuinka päästä Portimaosta Lissaboniin, näyttää se kaikki mahdolliset tavat, hinnat ja matkan keston. Linkeistä pääset myös suoraan matkantarjoajan sivulle, mikäli haluat ostaa vaikka bussilipun. Täältä myös selvitin, miten pääsen asunnoltamme Alvoriin töihin.








On aika sanoa moikat ja lähteä kotia kohti! Jouduimme lähteä muutamaa päivää aiemmin, koska olimme unohtaneet pääsiäisen kokonaan. Se sai lentojen hinnat räjähtämään taivaisiin. Kikkailun jälkeen oli matka varattu bussilla Lissaboniin, ja sieltä suora lento Helsinkiin hintaan 180€ + bussi 20€.



Olo on onnellinen. Kaiken kaikkiaan taas yksi upea kokemus lisää, uusia ihania muistoja! On kyllä kiva palata kotiinkin. Olen superkiitollinen Erasmus+:lle tämän mahdollisuuden rahoittamisesta, aivan mahtavaa että on näin paljon mahdollisuuksia. Kaikki te, jotka mietitte, että vähän tekisi mieli lähteä, mutta ei ehkä uskalla. Mene! Pärjäät varmasti ja palaat tuplasti vahvempana takaisin. Älä missaa tilaisuutta, mikä on pahinta, mitä voi käydä?





Nyt on taas aika asettua hetkeksi aloilleen ja keskittyä muihin juttuihin. Toivottavasti joku sai apua tästä blogista! Jos sinulla tai jollakin sun kaverilla on kysyttävää kv-jaksosta, Portugalista tai vaikka ravintolasuosituksista, niin vastaan mielelläni kysymyksiin. Laita sähköpostia minulle osoitteeseen astathomander@outlook.com !

 
 

Comments

Popular posts from this blog

Työviikot ja vapaa-aika

Ensimmäinen viikko

Järjestelyt ja lähtö